Weet naar waar je energie vloeit: de 5 meest voorkomende lekken

1 Shares
1
0
0
0
0

 

Dat je soms het gevoel kan hebben je energie snel kwijt te spelen, hoeven we je allicht niet meer te vertellen. Je voelt je dan futloos, leeg(lopen), en je energie is niet meer bij jou, maar buiten jezelf. Een erg vermoeiende situatie. Maar weet je ook waar je energie naartoe vloeit? De onderstaande energielekken komen erg vaak voor. 

1. Verbinding zoeken
Je wil vertrouwen op je intuïtie, en heldere keuzes maken, maar er wordt enkel twijfel gezaaid. Je wil je zelfkennis vergroten en zoekt verbinding met je eigen buikgevoel. Maar door te focussen op dat gevoel, kost het je veel energie. Het constant schakelen tussen je hoofd en je hart laat je accu leeglopen.

2. Dingen doen die niet stroken met jezelf
Als je werk verricht dat ingaat tegen je eigen gevoelens, normen en waarden, kost dat elke keer een dosis energie. Je kan moeilijk voordelen in het werk vinden, ziet er geen wezenlijk belang in, of het wijkt af van de kwaliteiten die jij wil neerzetten. Het kan zelfvertrouwen kosten en onnodig angst inboezemen. Het vreet langzaam maar zeker aan je energie.

3. Het verleden en de toekomst
Je blijft je vastklampen aan het verleden, of kan niet stoppen de toekomst voor te bereiden. Momenten, situaties, of herinneringen waar je niets meer aan kan veranderen blijven jouw gedachten beheersen, en je roept vragen op als ‘wat als?’. Of je piekert onnodig over de toekomst, maakt je zorgen om wat nog moet komen, en speelt elk mogelijk scenario af in je hoofd. Deze gedachten vragen echter veel energie, en ze beletten jou om een situatie met een heldere en klare kijk te benaderen.

4. Onverwerkte emoties en trauma’s
Je krijgt met onverwerkte emoties en trauma’s te kampen. Wanneer iets welbepaald gebeurt of jij iets ervaart, voelt het alsof iemand aan jouw alarmbel trekt. Je reageert veel heftiger en emotioneler dan nodig binnen de situatie, omdat die oude emoties telkens ongevraagd mee komen bovendrijven. Het is vermoeiend, en kost jou flink wat kracht. Maar het nodigt je uit deze verdrongen zaken te verwerken.

5. Weinig steun ervaren
Je hebt het gevoel weinig of geen steun van je omgeving te krijgen, en er dus steeds alleen voor te staan. Je ervaart een gevoel van slachtofferschap, en het voelt alsof jij onophoudelijk in de verdediging moet gaan. Je betrekt alles op jezelf en ervaart elke opmerking als een persoonlijke aanval. Het gevoel tegen het leven te moeten vechten is veelvoorkomend energielek.

Wanneer je merkt veel energie te verliezen, kan het snel helpen een stapje terug te nemen. Bekijk jouw situatie als een toeschouwer, en besluit wat je graag anders wil zien. En laat die gedachten nu even los. Antwoorden komen wanneer jij aanschouwt wat wél meezit in het moment.

1 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like