Wat is mindfulness nu precies?

3 Shares
0
0
3

Een open, bewuste en gerichte aandacht die vrij is van oordeel, dat noemen we mindfulness. Mindfulness kan nooit afhankelijk van wat er in het leven en rond jou gebeurt. Het is wel een houding die jij te allen tijde kan aannemen en toepassen.

Je heb ook niets nodig om mindful in het leven te staan. Het is een natuurlijke houding die we kunnen aannemen, als we in het hier-en-nu komen. Voor westerse lezers kan mindfulness misschien een vreemde staat van bewustzijn lijken. Maar het is heel natuurlijk, kijk maar naar de dieren.

Tegenwoordig hebben veel mensen de gewoonte de hele dag na te denken over zaken die nog moeten komen, of waar ze toch geen invloed meer op kunnen uitoefenen. Deze doelloze gedachten worden bovendien allicht ontelbare keren herhaald of opnieuw afgespeeld, wat wij omschrijven als een ‘innerlijke dialoog’. Dit gedrag komt bij geen enkel ander organisme voor.

De voordelen van mindfulness laten zich snel zien. Je gaat minder aan het goede voorbij, een leert je richten op wat wel meezit. Het kan je inzichten veranderen, want jij beschikt al zélf over alle middelen die nodig zijn om beter met moeilijke situaties om te kunnen gaan.

De wetenschap kan misschien niet zo goed om met deze technieken. Maar iedereen die met open houding het leven hier en nu benadert kan die verandering wel waarnemen. Die sfeer kan je op niet wiskundig berekenen, maar ze is er vast en zeker wel!

3 Shares
1 comment
 1. bij toeval (of bestaat dat niet) kwam ik op je site en kijk …elk woord voelde als juist aan en net wat ik nu nodig heb.
  ik sta op een kruispunt in mijn leven met héél ingrijpende gebeurtenissen en dat maakt me onzeker.
  welke weg ik nu zal uitgaan weet ik nog niet, maar jou woorden gaven me herkenning en begrip voor de situatie.
  het lijkt of het allemaal voor mij geschreven is. alleen moet ik het me nog Eigen maken.
  bedankt.
  Monik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like