Omgaan met het ‘Help, wat nu?’-syndroom

0 Shares
0
0
0

Angst kan je verlammen. Het kan je vastzetten, het kan je opslorpen. Veel mensen gaan helaas gebukt onder het ‘Help, wat nu?’-syndroom, waardoor hun groei van zelfvertrouwen en geluk kan worden belemmerd. Maar het is essentieel je angsten recht in de ogen te kijken en te overwinnen. Prent dit daarom alvast meteen goed in: je bent hier om te slagen, niet om te mislukken. Natuurlijk kom je in je leven tegenslagen en mislukkingen tegen. Maar die kan je te boven komen, om nieuwe doelen te zetten, en om met verse kennis, inspiratie of inzichten aan de slag te gaan. Fouten maken is menselijk, en daar kan je uit leren. Zo kan je vermijden dat je ze gaat herhalen. Maar niet aan iets beginnen uit angst? Nee, dat mag geen optie meer zijn.

Als je de mogelijkheid voor falen aanvaardt om er uit te leren, dan overwin je je angsten en groeit je bewustzijn. Je moet fouten accepteren, net zoals je succes accepteert. Gebruik twijfels en angsten op een positieve manier: jijzelf maakt de dingen mogelijk, op je eigen voorwaarden. Heb vertrouwen, en laat negatieve gevoelens geen struikelblok vormen. Niemand kan altijd slagen in alles wat hij doet. Falen maakt van jou dus geen mislukkeling…. maar een mens. Proberen en doorzetten is het grote succes op zich.

En toch, je kent het misschien. Je kan jezelf amper vergeven en blijft je fixeren. Maar denk hier eens over na: dat gevoel is niet meer dan een optelsom van zaken uit het verleden. Kom in het hier en nu, en zie de mogelijkheden. Er zijn er zoveel meer dan je denkt. Waar moet jij nu werkelijk angst voor hebben? Een fout kan je helpen verbeteren. Maar probeer je niet superieur te voelen, noch inferieur.

Moeilijk? Probeer deze oefening eens: kijk in een spiegel, en breng je verlangens voor ogen. Welke doelen heb ik? Hoe wil ik zijn? Wat wil ik bereiken? Wie en wat wil ik ‘dit leven’ neerzetten? Beeld je nu in dat je het allemaal onderneemt, en succesvoller blijkt te zijn dan iemand ooit had durven dromen. Hoe voelt dat aan? Hoe ziet jouw wereld er dan precies uit? Hoe ervaar jij dat succes? Hoe zie jij je dan in die spiegel? Voel het succes tot in het diepste van je vezels en cellen. Voel het echt.

Neem dat gevoel nu mee als een motiverende kracht voor nu. Als je in het heden terugdenkt aan dat zelfvertrouwen, kan je angsten buiten spel zetten. Bots je in het dagelijkse leven op twijfels en angsten, maak dan de keuze dat je de persoon in de spiegel wilt zijn. Niemand kan ervoor zorgen dat jij je minderwaardig of gefaald voelt, als jij dat zelf niet wilt. Sla het pad van angst niet af, en geef jezelf alle kansen. Voel het succes nu opnieuw tot in het diepste van je vezels en cellen. Ja, voel het echt!

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like