Leef jij achter een blinddoek?

0 Shares
0
0
0
0
0

Hoe is het kunnen gebeuren? Hoe is het kunnen gebeuren dat we zo blind geworden zijn? Blind voor de schoonheid van de natuur, en die van het leven. Blind voor liefde, vriendschap en genegenheid. Blind voor oplossingen, en voor de helpende hand die ons geboden wordt. Blind voor onze ware ik, en de normen en waarden waar wij werkelijk voor staan. Zeg het eens, hoe is dat allemaal kunnen gebeuren?

We leven achter een blinddoek. Een blinddoek die zich hoe langer hoe strakker om ons hoofd lijkt aan te spannen. En toch zetten we die blinddoek maar al te vaak zélf op. Om niet te hoeven kijken of te reageren op onze omgeving. Om niet te moeten kiezen tussen vriend en vijand misschien. Of om periodes van verwarring of eenzaamheid niet onder ogen te moeten of durven komen. We hebben misschien de moed niet om los te breken uit benarde situaties die we zelf hebben gecreëerd, omdat dat resulteert in een nieuwe omgang met mensen. En dus zetten we onze ‘roze bril’ af, om hem te ruilen voor een blinddoek.

We proberen zo krampachtig alles buiten te houden, omdat we ervoor kiezen onze problemen niet te wíllen zien. Want indien niets dichtbij kan komen, kan niets ons kwetsen. Of dat is althans wat velen hopen, veronderstellen, of al veel te lang naar handelen. Terwijl zulke radeloze pogingen om gevoelens buiten te houden ons net emotioneler maken. We zijn dan zo gefocust op onze emoties, dat we in een permanente defensieve staat verkeren en zo enkel vatbaarder worden voor uitbarstingen van woede, paniek of verdriet.

Onze blindheid of ontkenning kunnen we intellectueel dan ook wel toegeven, maar emotioneel niet aanvaarden. We zien de waarheid en het licht niet meer, waardoor donkere gedachten ons zonder moeite kunnen overvallen. De erkenning van die blindheid is de eerste stap. Het is de zwaarste, en de meest slopende. Maar het is op dit moment wel de meest nodige voor velen. Zet jij hem mee?

Het moment is aangebroken om voor eens en voor altijd die blinddoek los te rukken. We moeten de wereld en de waarheid met onze eigen ogen kunnen zien zoals die werkelijk is.

Een gevoel van vrijheid zal ons overvallen als we besluiten te stoppen met blind zijn, en te beginnen met zien! We zijn dan in staat de ware redenen waarom wij in een bepaalde situatie of probleem verzeild zijn geraakt recht en vol vertrouwen in de ogen te kijken. Dat doet ons inzien wat we kunnen doen, en welke keuzes wij nu kunnen maken. Besef ook dat niets je in wezen tegenhield die blinddoek al veel langer af te zetten. Kies voor bevrijding, niet voor onderdrukking. En je zal nog nooit zo helder hebben kunnen zien….

 

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like