De 5 behoeften voor geluk

2 Shares
1
0
1

Gelukkig zijn. We willen het allemaal. Geluk is het meest kostbare goed. En of je nu groot, klein, breed of smal bent: een gevoel van innerlijk geluk herkennen we allemaal. Aan deze vijf behoeften moet bij ieder mens worden voldaan om geluk te ervaren. 

1. Zekerheid
Om een waar gevoel van geluk te ervaren, is het belangrijk om zekerheid over je leven te hebben. Zekerheid over de huidige stand van zaken, en zekerheid over het positieve verloop van de toekomst. Omdat je deze laatste nooit écht hebt, gaan velen bepaalde kansen of mooie uitdagingen uit de weg. Ze kunnen deze zekerheid zelfs gaan eisen bij anderen, of kunnen wantrouwig worden. Ze duwen zo weg waar ze eigenlijk naar verlangen.

2. Verrassing
Hoewel we allemaal nood hebben aan zekerheid, verlangt iedereen ook naar afwisseling en variatie. Op alle vlakken. We willen graag het einde van ons verhaal kennen, maar worden onderweg toch graag verrast door iets positiefs. Wanneer er echter negatieve verrassingen op ons pad komen, dan noemen wij dat ‘een probleem’. Maar problemen doen altijd veranderen en groeien.

3. Betekenis
We hebben allemaal de nood ons uniek, speciaal, waardevol en geliefd te voelen. Sommigen uiten dit door tattoos te zetten of opmerkelijke kleding te dragen, anderen door zich te onderscheiden met hun studies, of hobby’s. Je kan je onderscheiden van de rest op een positieve, een neutrale, of een negatieve manier. Door je op een positieve manier te onderscheiden van de rest, kan je jouw leven meer betekenis geven.

4. Verbondenheid
Hoewel het noodzakelijk is ons te onderscheiden, mogen we de essentie van liefde en verbondenheid niet vergeten. Door je te verbinden met anderen, ben je verbonden met het gevoel van geluk. Kies voor mensen die een gunstig effect op jou hebben. Je kan ook verbonden zijn met anderen door het delen van een hobby, een passie, een geloof…

5. Groei
Ieder mens wil groeien, een betere versie van zichzelf worden, en kunnen werken uit ervaring. Deze groei is niet van tijdelijke aard: het zijn inzichten die je voor de rest van je leven vergaart. Een duidelijk verschil met bijvoorbeeld het tijdelijke gevoel van een compliment.

Heel wat mensen blijven in hun leven ter plaatse trappelen omdat ze denken niet goed genoeg te zullen zijn. Of ze zijn bang van de mening van anderen en bang om te falen. Ze hebben eigenlijk schrik hun vijf behoeften naar geluk niet bevredigd te zien. Maar de enige vraag die er werkelijk toe doet is: grijp ik een kans, of wend ik ze af?

2 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like